sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Infamous



Selaillessani Playstation Storea huomasin kiinnostavan oloisen demon. Pelitalokin oli Sly-pelisarjasta tuttu Sucker Punch, joten käynnistin latauksen. Tai siis sain ilmoituksen, että kovalevyllä ei ole tarpeeksi tilaa. Tein nopean priorisoinnin ja poistin pari vanhaa talletusta, sitten vasta latailin...

Jostain kumman syystä demo oli ranskaksi, joten mistään ei saanut mitään tolkkua. No, parin kokeilukerran jälkeen opin perusasiat ja pelasin ihan pelaamisen ilosta. Seuraavana päivänä törmäsinkin peliin kaupassa, ja pakkohan se oli ostaa!

Tarina on mielenkiintoinen: Cole, pelin (anti?)sankari työskentelee lähettinä Empire Cityssä. Eräänä päivänä hänen toimitettavakseen tulee viattoman oloinen paketti, mutta toimitusosoitteen luona hänen käsketään avata paketti. Laatikosta paljastuu pallo, joka aktivoituu ja räjäyttää kuusi korttelia kaupungin keskustasta!

Kuin ihmeen kaupalla Cole selviytyy ja pääsee sairaalaan. Kahden sairaalaviikon aikana kaupungissa leviää kulkutauti ja ennen vähäpätöinen huumejengi valtaa kadut. Biologisen uhan torjuakseen USA:n hallitus järjestää koko Empire Cityn karanteeniin, eikä ketään päästetä sisään tai ulos. Sairaalassa Cole huomaa, että räjähdys antoi hänelle kyvyn kontrolloida sähköä; kärventää vihulaisia salamoilla ja ladata virtaa sähkölaitteista ynnä muuta yleishyödyllistä! Aikas pirun jännää!

Aivan koko juonta en nyt tähän spoilaa, mutta luvassa on yllättäviä (ja myös järkyttäviä) juonenkäänteitä! Tarinaa viedään eteenpäin Sucker Punchille tutuilla pelihahmon selostamilla piirretyillä videopätkillä.

Pelin nimi juontuu pelinsisäisistä "karmahetkistä", jolloin pelaaja saa päättää esim. antaako ihmisten kerätä osuutensa valtion ruokalähetyksistä, vai korventaako muutaman henkilön ja pitää kaiken itsellään? Nämä valinnat vaikuttavat hahmon kykyihin, ulkonäköön ja ihmisten suhtautumiseen, mutta tarina pysyy samana. Hyvän ja pahan poluilla edessä ovat aina samat päätökset ja tarinankäänteet.

Kuten jo demossa huomasin, Infamousin pelaaminen on hauskaa ihan pelaamisen ilosta. Vapaamuotoinen hiekkalaatikkopelaaminen Empire Cityä tutkien on viihdyttävämpää kuin uskoisi, ja erilaiset keräiltävät ja Trophyt tekevät pelaamisesta vähän tarkoituksellisempaa. Tarinatehtävien ohella kaupungista löytyy sivutehtäviä, joiden suorittaminen puhdistaa osan kaupungista kokonaan vihollisista.
Itse huomasin pelituntien vierivän varsin sukkelaan sivutehtäviä pelaillen: "Vielä yksi, ja sitten lopetan. Tai vielä yksi. No tuossa ei kauan nokka tuhise, jospa vielä pari. No sitten lopetan oikeasti...".

Yksi pelin monista valteista ovat tietenkin Colen supervoimat. Onhan se hienoa, kun voi tervehtiä kadun toisella puolella olevaa vihollista shokkihoidolla samalla kun ratsastaa sähköjohdolla kipinöiden sinkoillessa!

Liikkuminenkin on helppoa, urbaanin tutkimusmatkailun harrastaja Cole loikkii vaivatta pitkin kerrostalon seinää räjähdyksen antaman lisäpotkun avulla, ja jos ei huvita itse juosta voi yhtä hyvin käyttää julkisia ja liftata kyydin raitiovaunulta!

Tarinatehtävien muassa Colen pitää palauttaa sähköt takaisin kaupungin eri osiin. Tämä hoituu reissulla viemäriin, jossa käynnistetään kaupunginosan sähkönjakaja. Tämä ei ainoastaan mahdollista voimien lataamista kyseisellä alueella, vaan sen myötä Cole oppii myös aina uuden kyvyn.

Roolipelimäisten kokemuspisteiden karttuessa voimia voi myös parannella, ja riippuen pelaajan karmasta voimat muuttuvat. Pahiksen salamat ovat pahaenteisen punaisia, ja sankarin iskut vangitsevat viholliset ennemmin kuin tappavat.

Sähkön käyttäytyminen on mallinnettu hienosti peliin. Salamat loikkivat metalliesineistä toisiin ja vedessä kahlaavan vastustajan voi savustaa ilman kunnollista tähtäystäkin.

Täysin uniikkia ei meno kuitenkaan ole. Eräässä tunnetussa pelilehdessäkin harmiteltu "siilitukkainen ja katu-uskottava sankari"-syndrooma vaivaa Colea... Esimerkiksi Star Wars: The Force Unleashedin päähahmo "Starkiller" on sith-salamoineen ja siilitukkineen kuin Colen kaksoisveli. No, sepä ei menoa haittaa!

Kaiken kaikkiaan Infamous on erittäin viihdyttävä peli, sopivalla hyppely-mäiske -suhteella! Tämä on taas yksi syy valita PlayStation 3, Infamousta kun ei Xboxille saa.




Tämä miellytti:
Empire Cityä on hauska tutkia

Tämä ärsytti:
ei mitään moitittavaa!

Tämä yllätti:
peli on erittäin hyvä, mutta hype on jäänyt vähäiseksi


PELATTAVUUS: 10/10
+ Colen sähkövoimat
+ hyvä/paha-tilanteet
+ kykyjen kehittäminen on koukuttavaa
+ Trophyt, keräiltävät ja sivutehtävät ne vasta koukuttavia ovatkin!

JUONI: 9/10
+ ensiluokkainen juoni, pelaamista on vaikea jättää kesken

GRAFIIKKA: 9/10
+ Empire Cityn synkkä tunnelma välittyy loistavasti
– ajoittaista reunojen rosoisuutta

PELIN IDEA: 9/10
+ maanläheisempi sankaripeli

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 9/10
+ avoin ympäristö, paljon tehtävää
+ juonen läpikahluussa kestää kiitettävät kauan

Ei kommentteja: