lauantai 23. toukokuuta 2009

theHunterNaurettavan Cabela's Dangerous Adventuresin jälkeen halusin tietää löytyykö hyviä metsästyspelejä enää ollenkaan. Ilmeisesti ruotsalaisen Avalanche Studiosin väellä on tämä kuitenkin hallinnassa.

Netistä ladattava theHunter mainostaa olevansa realistisin kaikista metsästyspeleistä. Se myös painottaa, ettei se ole mikä tahansa FPS-peli, vaan oikea metsästyssimulaattori ja vieläpä ilmainen!

Kokeilemaan siis...

Aluksi peli pitää ladata Internet-sivuiltaan. Tämän jälkeen luodaan oma metsästäjäavatar ja käyttäjäprofiili.  Sitten vastaanotetaankin jo ensimmäinen tehtävä, ihan vain taitojen osoittamiseksi. Haasteena on jäljittää, havaita ja ampua muulipeura. Se on yksi pelin tähänastisista (peliä päivitetään jatkuvasti) viidestä eläimestä. Muuta riistaa ovat valkohäntäpeura, kanadanhirvi, kalkkuna ja "Roosevelt Elk", joka avuliaan kommentoijan avulla todettiin kanadanhirven (vapitin) alalajiksi.

Peli käynnistetään suoraan nettiselaimesta pelin verkkosivuilta. Pelialueen luontotyyppi on suunniteltu Washingtonin osavaltion oloiseksi. Se on kiitettävän laaja saari, jolla on kaksi aloituspisteinä toimivaa mökkiä ja lukuisia metsästystorneja. Metsän mallinnus on onnistunut erittäin upeasti, maisemat ovat kauniita ja tutun oloista metsää on ilo katsella. Luontomallinnus onkin jopa Far Cry 2:n veroista, joka on erittäin hyvin ilmaispeliltä. Eritysmaininnan ansaitsee kuitenkin äänimaailma linnunlauluineen, sateen ropinoineen ja eläinten äännähdyksineen.

Pelistä löytyy myös dynaaminen päivänaikojen vaihtelurytmi, ja realistiset sääolot (sade, sumu yms.). Metsällä liikutaankin useimmiten aamu- tai iltahämärässä. Peurat ovat sitä paitsi päiväsaikaan nokosilla, ja olisihan se epäeettistä häiritä hyviä päiväunia!

 Aivan avuttomana pelaajaa ei heitetä korpeen, vaan mukana on .243-kaliiperinen kivääri, kiikarit, digikamera, peurankutsumalaite ja metsästäjän paras ystävä HunterMate. HunterMate on käteen mahtuva GPS-tietokone joka mittaa mm. ympäristön ääniä sekä tunnistaa ja paikallistaa eläinten äänet. Luulisi olevan helppoa!

Metsästys on kuitenkin realistisen hankalaa. Toisin kuin Cabela'sissa, jossa pelaajan eteen heitetään neljä karhua, theHunterissa saa oikeasti miettiä mitä tekee. Liian äänekäs eteneminen karkottaa eläimet tai ne voivat haistaa pelaajan. Periaatteessa on kaksi tapaa metsästää: jäljitys tai kyttäys.

Jäljityksessä suurena apuna on HunterMate, joka kertoo kenen jäljet maassa näkyvät ja kuinka kauas eläin on kenties kartalla ehtinyt. Pelaajan helpotukseksi jäljet (sorkan-, veri- ja jätösjäljet) on korostettu pienehköllä punaisella hehkulla. Jäljitys on kuitenkin vaikeaa, sillä jälkiä näkyy vain n. sadan metrin välein, mutta tällekin on järkevä selitys. Pelin koukuttavuuden vuoksi pelihahmo oppii tekemisen myötä paremmaksi metsästäjäksi, ja huomaa siten myös paremmin jälkiä.

Toinen tapa on kytätä tornissa, tai maastossa ja odottaa että eläimiä ilmaantuu lähistölle. Tätä helpottaa peurankutsuntalaite, joka oikein käytettynä houkuttelee eläimiä lähemmäksi. Korkeahkon realismin ja oppimiskäyrän vuoksi näin ensimmäisen peurani vasta toisena päivänä, ja ensimmäinen kaato tuli kolmantena. Helpoin tapa löytää riistaa on käyttää jäljityksen apuna kutsuntalaitetta. 

Ilmaiseenkin peliin löytyy lähes aina maksullista lisätavaraa, eikä theHunter ole poikkeus, mutta jostainhan pelintekijöidenkin on rahansa saatava. Ilmainen ja rajoittamaton muulipeuralupa on mukava, mutta saattaa käydä pidemmän päälle liiankin rutiiniksi. Siksi voi myös ostaa päivä-, viikko- tai kuukausilupia pelin muihin eläimiin. Uusia eläimiä varten tarvitsee uusia aseita, joita löytyy myös kaupasta.

Pelin valuutta on em$, ja 500 em$ irtoaa viidellä taalalla, eli 3,5 eurolla. Oikein käytettynä theHunterin pelaaminen kaikilla mausteillakin tulee halvemmaksi kuin maksullisen uutuuspelin hankinta.

Realisminsa takia pelissä on, kuten aiemminkin jo sanoin, jyrkkä oppimiskäyrä, mutta tätä paikkaamassa on erinomainen foorumi. Keskustelupalstalta löytyy avulias yhteisö, sekä paljon muuta mukavaa.

Muutamaa asiaa haluaisin pelissä vielä korostaa. Peli on ilmainen, mutta puhdistaa kiväärinpiippua maksullisilla kilpakumppaneillaan, ja on erittäin realistinen sekä kaunista katseltavaa.

Korkeahkot järjestelmävaatimukset rajoittavat pelattavuutta vanhemmilla koneilla, mutta kokeilla kannattaa joka tapauksessa!


Ja jos metsästys kiinnostaa, mutta aikaa ei ole paljoa, niin tässä on kevyempi ja silti opettavainen ratkaisu riistalaukauksen opetteluun:Tämä miellytti:
realismi

Tämä ärsytti:
ei mitään moitittavaa!

Tämä yllätti:
grafiikan taso, ympäristön kauneus


PELATTAVUUS: 9/10
+ realismi
+ hyvät ohjeet
+ hahmon "koulutus" koukuttaa
– paljon opittavaa...
+ ...jossa astuu kuvaan mainio foorumi
+ peliä laajennetaan ja päivitetään jatkuvasti


JUONI: 5/10
+/– ei juonta, muttei tarvettakaan
+ erilaisia tehtäviä

GRAFIIKKA: 8/10
+ metsäympäristö on kaunista...
– ...mutta konsolipuolella meno on terävämpää

PELIN IDEA: 9/10
+ näyttää Cabela'sille kaapin paikan!
+ erinomainen lähestyminen metsästykseen

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 9/10
+ avoin ympäristö, paljon metsästettävää
+ pienestä lisämaksusta vielä lisää metsästettävää!


7 kommenttia:

Africa kirjoitti...

Kiitos!

Tää oli magee vinkki, nyt ei tule aika pitkäksi :)

Mikäs on sun ennätyksesi?

Olympic elk kirjoitti...

Roosevelt Elk on Vapiti, eli kanadanhirvi, (Cervus canadensis) http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapiti

Niin ja kiitti mielenkiintoisesta linkistä!

Iso A - Big A kirjoitti...

Yleisöähän tässä palvelemassa ollaan! :D

Ennätys on aika varmuudella tuo ainoa tähänastinen uros, joka arvostelun keskellä kuvassakin komeilee. Pisteitä oli 159 6/8 (mitä se sitten tarkoittaakin?) ja etäisyyttä 43 metriä.

Olin juuri seurannut erästä toista peuraa tornin lähelle, joten kiipesin ylös tähystelemään. Hetken peuranhoukuttelun jälkeen katsahdin sivulle, ja siinä se käyskenteli rauhassa kohti...

Ja kiitoksia lajimäärityksestä! Wikipedia sanoo, että Cervus Canadensis on se Elk, ja Roosevelt Elk sen alalaji Cervus Canadensis Roosevelti. Ja ilmeisesti tuo Olympic Elk on Roosevelt Elkin toinen nimi. Kätevää, mutta sekavaa! ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava peli oon saanu pari mustkarhuu ja parikyt rooseveltii ja sun muut :)...

Anonyymi kirjoitti...

Saako tämän ladattua ilmaseksi koneelle? TAi onko myynnissä Playstation kakkoselle?

Iso A - Big A kirjoitti...

Tämän pelin voi ladata ilmaiseksi sieltä thehunter.com -sivustolta!

betbonuskoodi kirjoitti...

Peruspokeri. Pokerin aloittelijoille Paf tarjoaa ”Peruspokeri”-osion, jossa voit opetella pelaamaan pokeria omaan tahtiisi.