torstai 13. marraskuuta 2008

Far Cry 2



Ubisoftin Montrealin osaston kehittelemä seikkailupeli vie pelaajan sisällissodan runtelemaan afrikkalaiseen nimettömään valtioon. Vallasta taistelevia APR:ää ja UFLL:ää aseistaa amerikkalainen asekauppias, joka tunnetaan nimellä Sakaali. Sinun tehtäväsi on pysäyttää Sakaalin toimet keinoja kaihtamatta...

Aluksi valitaan päähenkilö listasta. Valitsematta jääneet hahmot ovat sitten Sinun hahmosi pelimaailmassa sivuhenkilöinä. Näiden kanssa voi ystävystyä, joka tarkoittaa sitä, että kaveri voi soittaa kännykkään ja ehdottaa vaihtoehtoista tapaa suorittaa meneillään oleva tehtävä, tai voi tulla pelastamaan pelaajan kuoleman rajamailta.

Tehtäviä on helppo saada. Tarvitsee vain vierailla vaikkapa Palan kaupungissa, josta saa pääpuolueiden tehtäviä, taikka Miken baarissa josta saa tehtäviä kavereilta.

Far Cry 2:ssa on todella panostettu ulkonäköön. Afrikan karu kauneus välittyy niin viidakossa, kuin savannillakin. Kasvit huojuvat tuulessa ja taipuvat pelaajan kävellessä kasvillisuuden seassa.

Yksi kohutuimmista ominaisuuksista on kuitenkin tuli. Tuli on erittäin aidon näköistä, ja se käyttäytyy eri tavoin riippuen tuulen suunnasta ja voimakkuudesta, sekä palavasta aineesta. Oikeissa olosuhteissa kuivunut savanni muuttuu pian leimuavaksi tulimereksi liekinheittimen vierailun jälkeen. Ajan myötä kasvit kuitenkin kasvavat takaisin.

Montrealin Afrikka tarjoaa myös päivän ja yön vaihtelun. Viidenkymmenen neliökilometrin kokoiselle kartalle sijoitetuissa turvataloissa voi nukkua, ja säätää herätyskellon herättämään tiettyyn aikaan. Aika etenee pelatessa viidellä peliminuutilla yhden oikean minuutin aikana.

Pelin upeat räjähdykset ovat alansa ylpeydenaiheita. Ne jäävät toiseksi vain Battlefield: Bad Companyn, ja Star Wars The Force Unleashedin välivideoiden räjähdyksille. Käsikranaatin nostattama hiekka- ja sorapilvi on kuitenkin realistisin näkemäni.

Näyttävää, ja räjäyttelykiintiön täyttävää tuhoa saa aikaan laajalla arsenaalilla aseita. Joukosta löytyvät mm. tutut (mutteivät aina turvalliset) AK-47 ja MP5, sekä paljon muita tuhon työkaluja, joista mainittakoon vaikkapa singot ja kranaatinheittimet (kädessä pidettävää ja jalustalla olevaa mallia). Eipä ole ainakaan tulivoimasta pulaa!

Lisää realismia tuovat aseet, jotka eivät ilmeisesti pidä päivittäisistä muta- ja hiekkakylvyistä. Ne tuppaavat ruostumaan, joten aseet jumiutuvat, ja pahimmassa tapauksessa räjähtävät käsiin. Kesken tulitaistelun on ikävää ruveta runnomaan ja survomaan aseen jumiutuneita osia, luotisateen keskellä.

Ja kaiken kukkuraksi pelihahmolla on malaria. Aivan ensimmäisessä tehtävässä hankitaankin lääkitystä kirkosta. Malaria iskee lähes kerran puolessa tunnissa, ja aiheuttaa akuuttia maailman kellastumista, ja lieviä liikkumisvaikeuksia. Aina silloin tällöin lääkkeet loppuvat , jolloin on edessä yksinkertainen tehtävä niiden hankkimiseksi.

Koska etäisyydet ovat joskus pitkiä, on kulkuneuvojakin monta; joukossa on henkilöautoja, lava-autoja konekiväärein varustettuna, riippuliidin, veneitä ja lisenssillä varustetut Jeep Wrangler ja Jeep Liberty.

Pitkässä juoksussa tehtävät ovat melko samanlaisia; mene tuonne, korjaa auto, jatka matkaa, korjaa auto, tuhoa tuo, korjaa auto ja mene tuonne (korjaa auto)... Kuten edellisestä lauseesta voi päätellä autoja pääsee korjailemaan usein. Lähes joka risteys on nimittäin vartiopiste, jonka naurettavan tarkka haulikko- ja konekiväärituli saa masiinan kuin masiinan moottorin savuamaan.

Tämä ongelma korjataankin vääntämällä aina sitä samaa ruuvia kymmenisen sekuntia. Aika ajoin tarvitsee pelihahmokin korjausta. Siinä kehiin astuvat maagiset lääkeruiskut, joiden sisällön hahmo ruiskuttaa kylmästi ranteeseensa. Mutta jos hahmo ottaakin enemmän osumaa, ja joutuu viidennen ja viimeisen kuntopalkkinsa varaan, on astetta rujomman ”parannusanimaation” paikka. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa pellinpalan irrottamista ranteesta, luodin kiskaisemista nilkasta tai liekehtivän lahkeen sammuttamista...

Peli-iloa kuitenkin tukahduttavat melko pitkät ja usein esiintyvät lataustauot. Tuiki tärkeässä tallentamisessakin kestää välillä vähän turhankin pitkään...

Pelistä löytyy myös jotakuinkin mitäänsanomaton moninpeli, jonka parhaat puolet ovat asearsenaali ja kentät. Pelata voi niin virallisilla, kuin pelaajien itse luomilla kentillä.
Aivan oikein! Pelissä on kenttäeditori! Tämä ei kuitenkaan ole America’s Armyn mukana tulevan editorin kaltainen kahden kuukauden opiskelua vaativa, vaan sitä oppii käyttämään jo muutamassa minuutissa. Valita voi, aloittaako tyhjästä, vai laittaako pelimoottorin luomaan ympäristön (itse saa kuitenkin valita, minkä tyyppisen ympäristön haluaa). Tyhjästä aloittaessa saa eteensä suuren aavikon, täydellisen tasaisen, ja auringon polttaman...

Työkaluvalikon saa helposti esiin, ja työkaluja on helppo käyttää. Peruskamaa ovat maastonmuokkaus (nosta, laske, tasoita jne.) ja esineiden lisääminen (ajoneuvot, konekivääripesäkkeet, rakennukset, Internet-moninpelin vaatimat erikoisuudet yms.). Kenttään voi myös lisätä kasvustoa, vaikkapa savanni- tai viidakkotyökalulla, ja vettä saa kaivamalla kuopan, ja nostamalla veden tasoa.

Kunhan on lisännyt tarvittavat syntymispisteet, timanttirasiat ja valloituspisteet voi kartan julkaista ”karttayhteisössä”, josta voi myös ladata muiden karttoja. Erittäin suosittuja kartta-aiheita tuntuvat olevan Call of Duty 4:n moninpelikentät. Itse en kuitenkaan onnistunut saamaan karttaani läpi standardeista, vaikka mielestäni täytin kaikki tarvittavat vaatimukset. En myöskään löytänyt Internetistä ohjeita ongelmaani.

Tässä arvostelussa en (taaskaan) saanut tuotua esille kaikkia Kauas Itku 2:n hienoja ja huonoja ominaisuuksia. Pakkauksen mukana tulee kaksipuolinen kartta, jossa on pelin pohjoisen ja eteläisen alueen kartat.

Far Cry 2 on peli, jonka parissa vierähtää helposti paljonkin aikaa, ei aina tehtävien parissa, vaan joskus ihan rällästysmielessäkin!




PELATTAVUUS: 9/10
+ kontrollit seuraavat lihasmuistiin iskostuneita standardeja
+ kenttäeditorin vaivattomuus
– alueen koko aiheuttaa pitkiä kävely-/automatkoja
– melko mitäänsanomaton moninpeli

JUONI: 9/10
+ tarinan sijainti poikkeaa yleisestä
+ tarina etenee pelaajan toimien tahdissa

GRAFIIKKA: 10/10
+ Afrikan silkka kauneus
+ kasvillisuuden realistinen käyttäytyminen
+ tuli, ja sen(kin) realistinen käyttäytyminen
+ upeat räjähdykset

PELIN IDEA: 7/10
+ seikkailupeli Afrikassa
– räiskintäpeli
+ ruostuvat ja jumiutuvat aseet
+ tuli
+ siellä täällä näkyvät villieläimet

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ suuri alue
+ tehtävien paljous, ja vaihtoehtoiset suoritustavat
+ Trophy-tuki
– moninpeli ei jaksa innostaa
– tehtävien samankaltaisuus



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hyvä arvostelu ja hyvä peli.