sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Halo 3



Vannoutuneena PS3:n kannattajana olin tietysti kuullut Xboxin suosituimmasta pelisarjasta. Jos vain olisin tiennyt jo aiemmin mistä olin jäänyt paitsi...

Halo 3 on Bungien kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli, jossa (pelimaailman tyylikkäimpään) haarniskaan pukeutunut supersotilas Master Chief potkii avaruusotusten persuuksia poikkeuksellisen laajalla asearsenaalilla. Peli on Halo-trilogian päätösosa, mutta samaan aikakauteen sijoittuva Halo: ODST on jo kehitteillä.

Erilaisten avaruuden muukalaisten muodostama liitto, Covenant, on pitkän sodan ihmiskuntaa vastaan jälkeen löytänyt Maan, ihmisten kotiplaneetan. Minun selittämänäni Halo 3 saattaa kuulostaa enemmänkin huvittavalta, mutta pelin tarina on yksi parhaista näkemistäni.

Pelin design-puoli on huippuluokkaa, kaikki pelihahmon haarniskoista aseisiin, ajoneuvoihin ja muihin hahmoihin, on suunniteltu erittäin huolella, ja lopputulos on todella hieno. Audiopuolellakin peli hakee vertaistaan, sillä pelissä on yli 50,000 eri ääntä ja äänitehostetta. Peliin on jopa luotu tekoäly pitämään huolen siitä, että hahmojen puheet soljuvat luontevasti kesken pelin. Hyvästä pelistä yleensä kertoo hyvä musiikki, näin myös tälläkin kertaa.

Ja kuinka ollakaan, grafiikatkin ovat (pöh, ylisanat pääsivät loppumaan), upeita. Pitemmän piirtoetäisyyden saavuttamiseksi, Bungie on joutunut karsimaan reunojen pehmennystä, mutta pelin nopeatempoisuuden vuoksi sitä ei huomaa, ellei sitten erikseen pysähdy tarkastamaan jokaista pelin nurkkausta. Tästä etsiväntyöstä voi kuitenkin olla hyötyä, sillä peliin on sijoitettu kalloja, joiden löytäminen avaa palkintoja.

Mahtavan yksinpelin lisäksi, moninpeliominaisuudet ovat laajimmat näkemäni. Jos vain näytön koko riittää, voi pelata kolmen kaverin kanssa tarinaa, ja sotia muuten vaan. Verkon välityksellä voi pelaajamäärän nostaa kuuteentoista. Internet-moninpeli onkin sitten täysin eri juttu. Pelimuotoja ja karttoja on huikea määrä, ja pelihahmonsa ulkonäköä voi muokata haluamakseen.

Monien muiden verkkoräiskintöjen tapaan, on verkkopelissä arvoasteikko, joka pitää pelaamisen mielekkäänä ja tavoitteellisena. Omia pelimuotojakin voi luoda säätämällä suurta määrää vaihtoehtoja, ja jos kentästä tuntuu puuttuvan pari ajoneuvoa, voi ne lisätä Forge-pelimuodossa. Hienon pelituokion jälkeen Theater-toiminnolla voi tallentaa videopätkiä ja kuvia, joita voi sitten levittää netin välityksellä.

Pelistä on tullut Internetin eräs suurimmista muoti-ilmiöistä. Erilaiset Halo 3-fanisivustot ovat täynnä pelistä tehtyjä videoita ja minielokuviakin.

Halo 3 on ylittänyt monien (ainakin minun) odotukset, eeppisellä tarinalla, uusilla aseilla ja ajoneuvoilla, sekä huikean laajalla moninpelillä.

Vielä löytyisi pari sivullista ylisanoja ja ylistämistä, mutta eihän sitä kukaan uskoisi tai jaksaisi lukea. Vaikka Halo 3 painiikin täysin eri sarjassa muiden räiskintäpelien kanssa, niin vannoutuneena Call of Duty 4 -fanina täytyy sanoa että molempi parempi. Toisessa viehättää futurismi, toisessa realismi, sillä on hienoa päästä pelaamaan aseilla, joilla on oikeasti ampunut. Tämä syventää pelikokemusta, mutta olisihan se hienoa päästä oikeassa elämässäkin ampumaan Covenantin plasmatykeillä...



http://www.bungie.net/


PELATTAVUUS: 10/10
+ aseet, ajoneuvot, kaikki on suunniteltu huolella
+ musiikit ovat huippuluokkaa
+ moninpelin moninaisuus
+ Forge- ja Theater-ominaisuudet

JUONI: 10/10
+ eräs parhaista näkemistäni pelijuonista

GRAFIIKKA: 10/10
+ yksinkertaisesti upeat grafiikat
+ ennätyksellinen 22 km:n piirtoetäisyys
– ajoittaiset rosoiset reunat

PELIN IDEA: 9/10
– jatko-osa
+ ajoneuvot ja aseet ovat mielikuvituksellisia

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ moninpelimahdollisuuksia paljon
+ yksinpelin jaksaa pelata uudestaan läpi, varsinkin eri vaikeustasoilla

Ei kommentteja: