keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

America's Army v. 3.0



Mihin kaikkeen verorahoja käytetäänkään. Vesiputkien kunnostukseen ja julkisiin palveluihin! Taas kerran suuri Amerikka näyttää oikeaa polkua: verovaroilla kustannettu (meille siis täysin ilmainen) sotapeli!

No, kun kerran ilmaisena tarjoavat, niin lataukseenhan se meni, tosin Steamin kautta. Tämä tuntui paremmalta ratkaisulta luotettavuutensa ja automaattisten pelipäivitysten takia, kuin perinteisen epämääräiseltä jenkkisivustolta lataaminen.

Epäonnekseni päätin esiladata AA:n 11 tuntia ennen pelin virallista aukeamista. Kuulosti hyvältä ratkaisulta ladata etukäteen ja päästä pelaamaan heti kun serverit alkavat ottaa väkeä sisään. No, lataus vei jonkin aikaa kokonsa vuoksi, ja koska itselleni tuttuun tapaan Steam päätti aina silloin tällöin aloittaa latauksen uudestaan, ja sitten taas uudestaan.

Myöhään illalla, kun serverit oli jo aukaistu päätin yrittää pelin käynnistämistä. Steam kuitenkin ilmoitti vain, että koneelleni on ladattu lukittu kopio pelistä, ja voin alkaa pelaamaan heti julkaisun yhteydessä. Uudelleenkäynnistys useimmiten korjaa ongelmat, joten virrat pois vaan ja unta kuuppaan. Aamulla koneen käynnistyttyä Steam ilmoitti, että AA:n tiedostot täytyy tarkistaa. Ajattelin, että tästä se ongelmakin varmaan johtui.

No, eipä auttanut. Muutaman uudelleenkäynnistyksen ja -latauksen jälkeen Steam yhä väitti kirkkain silmin, ettei peliä ole julkaistu, vaikka Kauppa-välilehti ilmoittikin toista.

Edellisestä AA:sta läksyni oppineena lähdin asianosaisille foorumeille. Kuten jokaisen kunnon PC-pelin kohdalla, AA:n foorumi on täynnä ilmoituksia ja valituksia bugeista. Luojan kiitos, myös ratkaisuja löytyy. Minun täytyi vain selata Program Filesin Steam-kansiosta AA:n kansio, ja manuaalisesti käynnistää AA3.exe. Se sitten ihme ja kumma toimi ja Steamkin huomasi samalla, että peli on jo julkaistu.

Ennen kuin oikeasti pääsin pelaamaan, ehdin mokata henkilökohtaisesti. Joitain kuukausia sitten olin hypetyksestä innoissani varannut profiilinimeni AA3:ssa. Tietysti unohdin varaukseni, ja yritin luoda uuden profiilin. Nimi varattu. Sitten muistin varaukseni ja yritin kirjautua sisään. Väärä salasana. Olin saanut sähköpostiini varauksen yhteydessä väliaikaisen salasanan. Latelin kirjautumisvalikkoon salasanan ja sitten pääsin pelaamaan oikeasti.

Edeltäjänsä, America's Army 2.x:n, tavoin pelin tarkoitus on innostaa nuoria liittymään armeijaan. Suurta yleisöä kiinnostavaan nettimoninpeliin pääsee vaikka heti pelin ladattuaan, mutta jotta pistetiliään voisi ruveta kartuttamaan, täytyy suorittaa peruskoulutus.

Ensimmäisenä vuorossa on esterata, joka ovelasti opettaa pelin kontrollit, jonka jälkeen päästään tutustumaan M16A4-kivääriin. Pelaaja saa harjoitella rauhassa ennen kuin vuorossa on ampumakoe. 40 taulua, 40 patruunaa, voiko selkeämpää ollakaan? Samalla opetetaan aseiden kontrollit, sekä ampuma-asennot.

Harjoituksen jälkeen peli tallentaa suorituksen ja kirjaa sen sotilasprofiiliin, mutta tukkoisen serverin takia teksti ”Contacting authorization server” näkyi pitkään ja hartaasti.

Seuraavana vuorossa on laajempi tutustuminen aseisiin aloittaen 40mm M320-kiväärikranaatinheittimestä. Taas pelaaja saa tutustua rauhassa tähtäimen etäisyyden säätöön ja muihin seikkoihin ennen ammuntakoetta. Edellisosan 9mm M9-palveluspistooli on jätetty pois, kuten myös M141-bunkkerinposauttaja sekä AT4-sinko. Kranaatinheittimen jälkeen ammutaan M249 SAW -konekiväärillä (harjoittelu + ampumakoe) ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä heitellään käsikranaatteja (harjoittelu + koe).

Kokeiden läpäisyn jälkeen pelaaja saa moninpeliin käyttöönsä harjoituksen aseet. Tämä on mielestäni oivallinen tapa innostaa pelaajat oikeasti pelaamaan koulutusosio, onhan kyseessä perusräiskintää huomattavasti taktisempi peli.

Pelimekaniikan saralla lääkintämiehen roolia on parannettu. Nyt kuka tahansa peruskoulutukseen kuuluvan lääkintäkoulutuksen läpäissyt, voi antaa ensiapua ja toimia siis lääkintämiehenä.

Lääkintäkoulutuksen alkuosa on lähes turhanpäiväistä, pelkkää ajoittaista välilyönnin painelua. Loppupuolella homma menee astetta hankalammaksi: kun pelaajan edessä olevan simulaationuken terveydentila kerrotaan, täytyy oikea parannuskeino valita neljästä vaihtoehdosta ihan itse. Jalkavamman aiheuttama liikuntarajoitteisuus korjataan lastalla, heikko pulssi suolaliuoksella. Näitä oppeja voi hyödyntää moninpelissä, pelastettu taistelutoveri kartuttaa myös omaa pistesaldoa.

Loppukoetta on laajennettu edellisosasta. Ennen kokeena oli pelkkä talo, jossa ammutaan mahdollisimman nopeasti vihollistaulut, ampumatta kavereita. Uudessa versiossa simuloidaan jo realistisempaa kaupunkisotaa. Tämä harjoitus avaa M68-punapistetähtäimen käytettäväksi moninpelissä.

Jos koulutukseen jäi koukkuun, on mahdollista jatkaa lisäharjoitusten avulla, jotka avaavat käyttöön lisää välineistöä. Tämä tuntui kuitenkin lähes turhalta pelin parin ensimmäisen päivän aikana, sillä viimeistelemätön ja buginen peli ei tahtonut kirjata tuloksia ylös, vaikka antoi ymmärtää kaiken olevan kunnossa.

Viimein päätin kokeilla moninpeliä. Etsin serverin joka ei ollut täynnä, ja odottelin latausruudun äärellä vain päästäkseni uudestaan päävalikkoon. Pitäkää tunkkinne! Palaan huomenna asiaan.

No, tukkoiset serverit ymmärtää hyvin. Peliin yrittää kirjautua samanaikaisesti tuhansia ja taas tuhansia pelaajia.

Pääsin sitten viimein pelaamaan moninpeliä. Edellisversiossa käytetty Unreal Engine 2.5 -pelimoottori on päivitetty 3.0:ksi, mutta mitään järin dramaattista eroa ei ole huomattavissa. Onhan kaikki vähän sulavampaa ja puunatumpaa, mutta kaiken sen bugituksen ja lagituksen keskellä ei kaikkia positiivisia puolia tuppaa huomaamaan.

Pelivalmistajalle kuitenkin krediittiä siitä, että ensimmäisen parin päivän aikana ensimmäinen päivitys oli jo julkaistu. Korjattujen bugien lista tuntui kattavan kaikki itse kokeneeni ongelmat, mutta se on sitten eri asia että toimiko päivitys täysin.

Edellisosan tapaan kaikki pelaavat Yhdysvaltain armeijan leivissä, ja ampuvat Czervenialaisia sotilaita. Niin tekee vastapuolikin. Kaikki näkevät siis kaverinsa jenkkeinä ja viholliset czervenialaisina. Sama pätee aseiden kanssa.

Czerveniasta vielä sen verran, että sotapelien nykymuoti tuntuu olevan se, että kuka keksii neuvostotasavaltalaisimman vihollisvaltion, joka on kuitenkin juuri tarpeeksi fiktiivinen ollakseen poliittisesti korrekti. Verrata voi vaikkapa ArmA 2:n Chernarussiaan, ”Musta-Venäjään” joka on mitä ilmeisimmin Valko-Venäjän, Belarussian arkkivihollinen, tai Battlefield: Bad Companyn Serdaristaniin.

Vihollisten aseet on jostain kumman syystä vaihdettu fiktiivisiin edellisversiosta tuttujen AK-47:n kaltaisten venäläisaseiden sijaan.

Pelimuotoja on kiitettävän paljon, ja pelikarttoja riittävästi. Pelaaminen on myös mukavaa vaihtelua taktisilla elementeillään perinteiseen konsoliräiskintään verrattuna. Jos kuolet, olet kuollut, ensi kierroksella sitten uudestaan. Uudelleensyntyminen on siis jätetty vallan pois.

Joskus peli-ilo jää kuitenkin unholaan, kun nettiyhteys pätkii toden teolla, mutta sille nyt ei voi mitään. Kaiken kaikkiaan America’s Army 3.0 on hieno peli, koulutusosioineen ja taktisine elementteineen. Bugit kalvavat pelaamisen riemua, mutta päivityksiä tuntuu tulevan kiitettävää tahtia.






Tämä miellytti:
ilmaisuus, taktisuus räiskinnän sijasta

Tämä ärsytti:
bugitus ja lagitus

Tämä yllätti:
verovaroillakin saa aikaan erinomaisen pelin


PELATTAVUUS: 8/10
+ taktisuus
+ kontrollit toimivat standardien mukaan
+ koulutusosio
– Steam sekoili pahemman kerran
– vaatii koneelta paljon
– bugittaa ja lagittaa

JUONI: 4/10
– taas yksi Chernarisczerveniserdaristanistanirussia

GRAFIIKKA: 7/10
+ ihan kiva ulkoasu ilmaispeliksi...
– ...joskin melko mitäänsanomaton parhailla asetuksillakin

PELIN IDEA: 8/10
+ armeijan rekry-/propagandapeli
– Chernarisczerveniserdaristanistanirussia

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ ylenemis- ja koulutusmahdollisuuksia riittää
+ pelaaminen koukuttaa...
– ...mut-ta bu-gi-tus ja la-gi-tus har-mit-taa

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

If a 3D printing firm agrees to signal a non-discloser settlement, it is a massive plus. Sometimes granting a non-exclusive license to the shop to 3D print your elements isn't precision machining sufficient. The firm can 3D print elements in ABS, Nylon, Resin, Cobalt Chrome, Stainless Steel and different supplies and have your finished project shipped to your door. You can order 3D prints manufactured from Nylon, ABS, Resin and different supplies. You can select from the 18 3D printing applied sciences and order 3D prints that can make you proud of worldwide shipping.