keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

The Sims 3: Maailmanmatkaaja



Tästä se lähtee, The Sims 3:n lisäosarumba! Ensimmäisenä EA:n tuotantolinjalta putkahti lisäosa, jossa nimensä mukaisesti pääsee matkaamaan maailman ympäri!

Ei siis ihan maailman ympäri, mutta valikoimassa on kolme lomakohdetta: egyptiläinen al-Simhara pyramideineen ja hautakammioineen, ranskalainen maalaiskylä Champs les Sims, sekä kiinalainen Shang Simla, pikkukylä jossa voi opiskella vaikkapa itämaisia taistelulajeja!


Lomalle lähtö on pelissä melko simppeliä, kännykkä käteen ja pakettimatkaa tilaamaan! Matkan enimmäiskesto määräytyy simin viisumin tason mukaan. Viisumin tasoa voikin korottaa suorittamalla matkakohteessa erilaisia tehtäviä ja kokemalla seikkailuja. Tässä tuleekin ilmi simmatkailun toiminnallinen luonne. Kotiin ei näet palata rantarolexien tai muiden ostettujen matkamuistojen kanssa, vaan reppu täynnä hautakammioista varastettuja muinaisaarteita!

Ei ehkä moraalisesti oikein, mutta huomattavan paljon viihdyttävämpää kuin museokierros. Ai niin, sekin onnistuu... No, haudanryöstön ohella simeille on luvassa erilaisia kehittäviä taitoja opittavaksi. Kaikissa kohteissa voi ottaa valokuvia, Kiinassa voi opetella taistelulajeja ja Ranskassa voi valmistaa viin... Eikunsiis nektaria!


Aivan totta, simit voivat vierailla paikallisella nektaritilalla ja valmistaa rypäleistä tai muista hedelmistä koostuvaa juomaa nektarinvalmistuskoneella. Rypäleitä pääsee toki tallomaan, sitä prosessia ei sentään ole koneistettu! Kun juoma on valmiina pullossa voi sen laittaa nektarikellariin vanhenemaan jolloin laatukin paranee, tai hörppiä heti. Koska kyseessä on myös lapsille suunnattu peli, aiheuttaa nektarin nauttiminen vain sokerihumalan.

Ehkä suurin juttu pelissä on haudanryöstö. Erilaisista pyramidien sokkeloista tai muinaisten luolien uumenista löytyy muinaiskolikoita, jalokiviä, sekalaista tavaraa ja monia salaovia ja kirstuja avattavaksi. Matkalla voi kohdata myös erilaisia pulmia, kuten painolaatoilla avattavia ovia tai ansoja. Egyptissä voi varomaton sim saada päälleen vaikka muumion kirouksen, joten ihan kevein mielin ei kannata hautojakaan ryöstää.


Mukana tulee myös jonkin verran asusteita ynnä muuta siminluontikamaa, ja jokainen itseään kunnioittava aarteenmetsästäjä valitsee tietysti Indiana Jones -tyylisen asusteen hattua myöten.

Teknisellä puolella oli aluksi vähän häikkää omalla kohdallani. Yhteistyö ajurien tai jonkun muun jutun kanssa ei tuntunut ihan pelittävän ja peli pätki kurjasti. Grafiikka-asetuksissa tinkiminen ei auttanut, joten ajattelin vian olevan ohjelmistossa jota koneelle latautuu kaiken maailman päivitysten mukana. Lyhyen googlauksen jälkeen sain kuitenkin selville, että syypäänä on muokattu/lisätty sisältö, omalla kohdallani se merkkasi Maailmanluontityökalulla tekemääni kokeilunaapurustoa.


Kun poistin kaikki todisteet naapurustosta, alkoi peli rullaamaan mukavasti taas kerran. Kaiken kaikkiaan Maailmanmatkaaja on mukava lisäosa The Sims 3:n vierelle. Tekemistä riittää yllättävän paljon, ja uusien taitojen kanssa on mahdollisuuksia tehdä kaikenlaista kivaa, kuten vaikka sitä vii... Nektaria...

Iso A suosittelee! Mutta paheksuu käytäntöä lukemattomista lisäosista! Tekisi mieli boikotoida EA:ta, mutta kun aina siihen samaan lankaan tulee taas langettua... Tehokkaita penteleitä...


http://fi.thesims3.com/game/ep1


Tämä miellytti:
matkakohteet mielenkiintoisia, paljon tekemistä, uusia taitoja

Tämä ärsytti:
pieni lisäys kartan muodossa teki pelaamisesta järkyttävän tökkivää

Tämä yllätti:
pieneltä vaikuttavassa lisäosassa on yllättävän paljon tehtävää


PELATTAVUUS: 8/10
+ tuttua Sims-klikkailua
+ helppoa ja hauskaa
+ paljon tehtävää
+ viin... nektaria!
– useamman simin lomailun junailu voi aiheuttaa hankaluuksia

JUONI: 6/10
+/– ei tässä simulaattorissa oikein juonta ole...
+ ...mutta erinäiset seikkailutehtävät ovat kivoja

GRAFIIKKA: 9/10
+/– riippuu pitkälti käyttäjän koneesta
– pieni huomaamaton lisäys voi sössiä kaiken

PELIN IDEA: 1/10
+ matkailu on kivaa, myös virtuaalisesti...
– ...mutta periaatteesta pitää iskeä EA:lle lisäosamiinus
– ja onhan tämä taas melko tuttua
– nytkin on jo tulossa uusi lisäosa kesäksi
– siinä tulee uusia ammatteja
– ja sitten kaivataan vielä lemmikkejä
– ja vuodenaikoja
– ja yliopistoa
– ja yöelämää
– ja...

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ kiitettävästi tekemistä
+ nektarinvalmistuksessa paljon varaa valinnalle ja luovuudelle
+ paljon hautoja ryöstettäväksi

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon kauan odotetusta arvostelusta! Sama juttu on käynyt itse tehdyn naapuruston kanssa pelatessa...

Olen kyllä suurin osin samaa mieltä kanssasi lisäosista, mutta mielestäni jos kaikki kama laitettaisiin heti peruspeliin menisi pelaajalta paljon kauemmin opetella pelaamaan tätä kyseistä peliä. Ja jouduttaisiin odottamaan enemmän sitä peruspeliä (itselläni ei ainakaan riittäisi kärsivällisyys) ja plus sen hinta nousisi. Ja sellaisille ihmisille kuten sinä, jotka pitävät lisäosia turhina on hyvä että saa ostaa erikseen näin halvemman ja nopeammin saatavan peruspelin ilman "ylimääräistä" sälää :D

Iso A - Big A kirjoitti...

Ihan totta tuo kaikki mitä sanoit, mutta en ole niinkään lisäosia vastaan, vaan niiden törkeää hintaa vastaan.

Mielestäni yhden lisäominaisuuden ei tulisi maksaa näin paljoa, eli yli puolta peruspelin hinnasta.

Oletetaan, että Sims 3 saa saman verran lisäosia kuin Sims 2, eli yhteensä kahdeksan. Jos jokainen maksaa tämän lisäosan hinnan, 37€, on lopullisena hintana noin 300€.

Peruspelin hinta, noin 60€, viisinkertaistuu. Karua, mutta totta.

Anonyymi kirjoitti...

Huomatkaa, että pelin vanhetessa hinta pienenee. Itse tilasin juuri äskettäin maailmanmatkaajan cdon.comista hintaan 14.95 (tarjouksessa, sain hintaan 11.90 +postikulut) Se olisi kivaa jos lisäosat saisi yhteen peliin samaan aikaaan, ei tarvitsisis miettiä tahtooko pelata tietyllä työpaikalla vai matkata maailmaa... Lagaisi kyllä :-O

Anonyymi kirjoitti...

Miks teit sivun ku sul o vaan yks lisäosa ja miks ei oo paljon kuvia?

Iso A - Big A kirjoitti...

Ajattelin tarjota arvostelun kyseisestä lisäosasta, kun sellaisen kerran käsiini sain. Se taisi silloin vielä olla kaiken lisäksi ajankohtainen. Loppuja lisäosia ei ole tullut hankittua saati edes kokeiltua innostuksen puutteesta johtuen, mutta se taitaakin olla varsin irrelevantti seikka pohdittaessa syytä siihen, miksi kirjoitin arvostelun kyseessä olevasta lisäosasta.

Kuvien määrästä sanon sen, että mielestäni kyseiseen tekstimäärään suhteutettuna neljä kuvaa kansikuvan lisäksi on melko paljon. Jos alkaa enemmän kuvia tässä formaatissa laittamaan, alkaa ilmaisu mielestäni tökkiä.