lauantai 23. tammikuuta 2010

Ratchet & Clank: A Crack in Time




Insomniacin huippusuosittu Ratchet & Clank -sarja on päässyt laskutavasta riippuen joko seitsemänteen tai kahdeksanteen osaansa. Sanotaan kahdeksas, vaikka en viidentenä julkaistua PSP-peli Size Mattersia (eri studion tuotos) samassa arvossa muiden osien kanssa pidäkään.

Ratchetin uskollinen robottiapuri Clank kaapattiin sarjan PS3-debyytin, Tools of Destructionin lopussa ja seuranneessa osassa, Quest for Bootyssa, Ratchet sai selville ystävänsä olinpaikan. Tästä vastuussa on paluun tekevä, kolmososasta tuttu tohtori Nefarious, ja sankarimme lähtee matkalle universumin halki pelastaakseen ystävänsä.



Clankin pelastaminen ei ole Ratchetin ainoa päänvaiva. Nyt ollaan myös selvittämässä, miksi Ratchet on ainoa lombax-lajin edustaja. Asiaa selvitettiin jo ToD:ssa, mutta kunnollisia vastauksia on luvassa vasta nyt.

Mysteeriset zonit toivat Clankin tri Nefarioukselle, joka tarvitsee Clankin pään sisältä löytyvää avainta Suureen Kelloon, jolla hän aikoo siirtää aikaa taaksepäin ja kääntää kaikkien pahisten häviöt voitoiksi. Clank onnistuu kuitenkin pakenemaan ja saa selville, että hänen kohtalonsa onkin läheisesti sidottu Suureen Kelloon.

Clank tapaa Sigmundin, Kellossa työskentelevän robotin, joka kertoo Clankille miten hän liittyy Kelloon, ja opettaa hänet suoriutumaan aikapuzzleista, jotka toimivat ACiT:n ongelmanratkontaosuuksina. Näissä pulmissa Clank voi monistaa itsensä aika-alustoilla, ja päästä käsiksi useaan paikkaan samaan aikaan avatakseen ovia.



Clankin ratkoessa pulmia aikaa manipuloimalla, Ratchet ratkoo pulmia aina vain mielikuvituksellisimmilla aseilla. Vai mitä olet mieltä Mökämörssäristä, joka on geenimanipuloitu otus, joka päästää ilmoille järisyttävän kovan soidinkutsun, joka tekee selvää isommastakin vihollisjoukosta? Monien muiden uusien aseiden lisäksi, ToD:sta tuttu Groovitron-hanska tekee paluun. Mikä onkaan kätevämpää, kuin heittää diskopallo vihulaisten keskelle, ja katsoa kuinka jo valmiiksi hauskat ja mielikuvitukselliset viholliset pistävät jalalla koreasti?

Jo kakkososasta lähtien aseet ovat kehittyneet käytettäessä, mutta nelososassa tuotiin mahdollisuus muokata aseita, esimerkiksi ampumaan nopeammin, tai jäädyttämään viholliset. Aseiden muokkaaminen ei kuitenkaan säilynyt, sillä se uhrasi valmiiksi suunniteltujen aseiden uniikkiuden ja alkuperäisyyden. Nyt idea on tuotu takaisin ilman näitä haittavaikutuksia. Valmiiksi suunniteltujen aseiden lisäksi pelaaja saa käsiinsä kolme viritysasetta (pistooli, pommihanska sekä haulikko), joiden ominaisuuksia voi muokata viritysmoduuleilla.

Tämä luokin aasinsillan keräiltäviin esineisiin, joita pelisarjassa on aina ollut. Kentistä löytyvät kultapultit, zonit tai viritysmoduulit avaavat ekstroja ja parantavat välineiden ominaisuuksia.

Peliin on tehty suuremman luokan uudistuksia, joita odotettiin jo Tools of Destructioniin. Ensinnäkin matkaaminen planeettojen välillä on nyt täysin vapaata. Avaruudessa kruisaillessa voi suorittaa lisätehtäviä, räjäytellä vihollisia, tutkia kuita keräiltävien esineiden muodossa, tai vain kuunnella radiota. Tarinaa eteenpäin vievien planeettojen ympäriltä löytyvät kuut ovat erinomainen paikka kerätä aiemmin mainittuja esineitä, mutta planeetatkin ovat toki tutkimisen arvoisia.



Mutta tutkimisen ja taistelun ohella tarina ja juonen kuljettaminen ovat olleet tärkeä juttu pelisarjassa. A Crack in Timessa, Future-trilogian päättäjässä, tarina on vieläkin keskeisemmässä osassa, ja mukaan mahtuu uusia liittolaisia, vanhoja vihamiehiä, selvitettyjä mysteerejä, juonenkäänteitä sekä tuttuun tapaan, paljon huumoria.

R&C-sarjan huumori on esillä kaikilla osa-alueilla, aseissa, hahmoissa, vihollisten puheissa, kentissä, välivideoissa, jopa lopputekstien aikana ja jälkeen. Osa vitseistä katoaa suomenkielisessä dubbauksessa, mutta lokalisoitu ääninäyttely on paljon parempaa kuin ToD:ssa, ajoittain todella hyvää. Plussaa siitä, sillä pelaaminen helpottuu pienemmille, mutta vanhemmillekin pelaajille suunnattuja vitsejä löytyy.

Ratchet & Clank: A Crack in Time on kaikin puolin erinomainen jatko aiemmille osille, erinomainen päätös Future-trilogialle, ja jos kyseessä on koko sarjan päätösosa, erinomainen lopetus erinomaiselle pelisarjalle. Ehdottomasti ostamisen arvoinen peli! Jatka samaan malliin Insomniac!





www.ratchetandclank.com


Tämä miellytti:
uudistuksia, huumoria, hieno tarina

Tämä ärsytti:
uusi piirrosmainen ilme räjähdyksissä ei vastaa välivideoissa näkyvien räjähdysten näyttävyyttä (ei siltikään kovin iso juttu)

Tämä yllätti:
jälleenpelattavuus todellakin kohdallaan, dubbaus erinomaista


PELATTAVUUS: 10/10
+ hyvät tutut kontrollit
+ uudet pelilliset ominaisuudet
+ Ratchet hoitaa räjäyttelyn...
+ ...Clank hoitaa aivotyön

JUONI: 10/10
+ mysteerit selviävät
+ huumori yhä kohdallaan
+ erinomaista tarinankerrontaa
+ hieno päätös trilogialle, jättää mahdollisuuden jatkolle

GRAFIIKKA: 10/10
+ erinomaisen upeaa lähes kaikin puolin...
– ...piirrostyyliset räjähdykset eivät sytytä
+ välianimaatiot todella upeita

PELIN IDEA: 8/10
– jatko-osan jatko-osan jatko-osa
– jotkut ideat olisivat voineet olla jo edeltäneissä peleissä
+ todella mielikuvituksellista kaikin puolin

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ sopivan pituinen tarina
+ keräiltävät esineet, skill pointit sekä trophyt
+ uudelleenpelattavuus pidetty suuressa arvossa

Ei kommentteja: