perjantai 27. helmikuuta 2009

Gran Turismo 5 Prologue



Joskus pelivalmistajille tulee tarve tienata lisää rahaa. Silloin tehdään maksullinen demo, kuten GT5 Prologue. No, onhan tämä parempi omalla tavallaan verrattuna pitkään odotukseen julkaisupäivään saakka. Gran Turismo -pelisarjan suunnittelijan Kazunori Yamauchin mukaan julkaisu saattaa venyä vuoteen 2010...

Pelin tekninen puoli on huippua: resoluutio on täydet 1080p eli Full HD, ja pelitapahtumat rullaavat sujuvalla 60 ruudun sekuntivauhdilla. Audiopuolella tuki löytyy 7.1-järjestelmälle.

Autoja on yli 60, mutta tuunattujen mallien myötä autoja on yli 70. Autojen virittely on jostain kumman syystä jätetty pois, joten kaikki pelin autot ovat tehdasmallin veroisia. Autoja löytyy molemmista ääripäistä: voit ajella vaikkapa Suzuki Swiftillä ja vaihtaa sitten Aston Martin DB9:n, jolla kaikki 00-agentitkin ajavat.

Aivan aluksi ostetaan auto. Aloitusrahaa on rajoitettu määrä, joten Ferrarit ja Mersut jäävät myöhemmälle. Sitten vain kisaamaan...

Kilpailusarjoja on kolme, A-, B- ja C-sarjat. C-sarja on eräänlainen jokamiessarja, jossa autot ovat tavallisia kauppakasseja. Kaikki sarjan kisat on voitettava ennen seuraavaan sarjaan pääsyä. Jokaisessa kisassa on autorajoitus, joten Daihatsu vastaan Ferrari -tilanteita ei tule. Tämä myös johtaa siihen, että uusien autojen ostaminen on välttämätöntä.

Yksinpelin lisäksi mukana on tietysti myös moninpeli, kahdestaan samalla koneella, tai 16 pelaajan massa-ajona Internetin välityksellä. Aina ei kuitenkaan odoteta täyttä kisaa vaan lähdetään vajaalla miehityksellä, ettei odottelu käy liian pitkäksi.

Oikeita ihmisiä vastaan kilpaileminen on huomattavasti hauskempaa kuin tekoälyn kanssa mittely, ja kaiken lisäksi myöskin Internet-kilpailuista saa pelinsisäistä rahaa.
Ratoja on kuusi, osa oikeita, osa fiktiivisiä. Ratojen määrä periaatteessa tuplautuu, koska niitä voi ajaa molempiin suuntiin.

Peliin on tuotu myös yksi tavanomaisuudesta poikkeava ominaisuus: GT-TV -nimellä kulkeva palvelu, josta voi ladata autoihin ja autoiluun liittyviä videoita. Videoiden hinta vaihtelee ilmaisesta muutamaan euroon. Valikoimasta löytyy mm. Gran Turismoon liittyviä videoita, japanilaista rata-ajosarjaa, toista japanilaista rata-ajosarjaa, japanilaista driftaussarjaa, ja autojen esittelyjä. Itse eniten odottamani ominaisuus, BBC:n auto-ohjelman Top Gearin katseleminen oli kuitenkin poistettu ilman sen kummempia selityksiä...

Ajokokemusta kohentaa huomattavasti Logitech G25:n ja Playseatin yhdistelmä. Realismia tuo myös uusi sisäkuvakulma, joka muuttaa pelin FPD:ksi, First Person Driveriksi. Ohjaaminen luonnistuu myös perusohjaimella, mutta on paljon kömpelömpää verrattuna rattiohjaimeen.
Kaiken kaikkiaan Gran Turismo 5 Prologue tarjoaa konsolien parhaan ja realistisimman ajokokemuksen. Hintakin on mukavasti vain puolet uutuuspelistä!



http://www.granturismoworld.com/


PELATTAVUUS: 9/10
+ realismiin on panostettu paljon
+ Internet-pelaaminen on hauskaa
– perusohjaimella ajettavuus ontuu

JUONI: 5/10
+/– autopeli ei juonta kaipaa

GRAFIIKKA: 10/10
+ ajoittain on vaikea erottaa peligrafiikoita oikeista

PELIN IDEA: 7/10
– sarjan viidennen osan demo
+ GT-TV...
– ...josta Top Gear jätettiin pois

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ autoja, kisoja ja ratoja on paljon
+ Internet-moninpeli

Ei kommentteja: