torstai 16. lokakuuta 2008

TrackMania United Forever



TrackMania United Forever on kohtuuhintainen yhdistelmä kahdesta edellisestä TrackManiasta. Ideana on rakentaa hullunkurinen autorata suuresta valikoimasta osia. Valittavana on seitsemän erilaista teemaa.

Itse olen pelannut alkuperäistä TrackManiaa, joten oli iloinen yllätys huomata, että alkuperäiset kolme ratateemaa on säilytetty. United Foreveriin on siis yhdistetty kaksi edeltänyttä TrackManiaa, ja päälle on pistetty yksi uusi teema, sekä peleissä kovaa vauhtia yleistyvä Internet-yhteisö.

Pelissä voikin ostaa pelinsisäisellä rahalla (jota saa päivittäin vain yksinkertaisesti käynnistämällä pelin) mm. muiden tekemiä ratoja, automalleja ja autojen maalipintoja. Itse hankin tyylikkään retron Fiat Abarthin huikeasta Aston Martinien, Ferrareiden ja monien muiden seasta…

Ratojen luominen on helppoa. Ensiksi valitaan radan teema seitsemästä vaihtoehdosta, sitten päivänaika (auringonnousu, päivä, auringonlasku ja yö). Tämän jälkeen valitaan editorin monimutkaisuus, simppeli vai monipuolisempi.

Simppeli muoto tarjoaa peruspalasia, kuten nousut, laskut, sekä tietysti lähdön ja maalin yms. Monipuolisempi taas sisältää erinomaisen kokoelman erilaisia rakennuspalasia ja koristeita. Luova käyttäjä voi keksiä vaikkapa uuden tarkoituksen ajamattomaksi tarkoitetulle koristeputkelle!

Osavalikko on suorastaan huikea; jos haluat tien luomallesi vuorelle, sille löytyy palanen! Jos haluat palasen Kiinan muuria aasialaistyyliseen teemaan, se onnistuu! Ja jos haluamaasi osaa ei löydy, voit yhdistellä osasia, ja tättärää, nyt hoitui sekin ongelma!

Rataa kehitellessään voi milloin vain testata rataansa mistä kohdasta tahansa. Tämä helpottaa toimivan radan suunnittelussa, hienolta näyttävä hyppyri ei kenties toimikaan, tai asettamasi osaset eivät kenties sovikaan yhteen. Radan valmistuttua voi halutessaan asettaa radalleen ennätysajan; tästä seuraakin usein sekunnin kymmenysten ja sadasosien viilaamista…

Itse löysin Unitedin, pelin ilmaisversio Nations Foreverin kautta. Unitedin, sekä Nationsin voi ladata vaikkapa Counter-Strike: Sourcen mukana tulevasta Steam-palvelusta. Pelin voikin joko ostaa kaupasta, tai ladata netistä taikka Steamista.

Nationsissa on ainoastaan uusin ratateema, Stadium. Nations on tehty kansakuntien väliseen leikkimieliseen kilpailuun, joten Stadium-autonsa maalipinnaksi voi valita vaikkapa Suomen lipun mukaan tehdyn värityksen!

Samalla Suomi-autolla voikin sitten ajella myös Unitedissa, ja pelin päävalikko etsii automaattisesti Sinulle foorumitopicejä valitsemasi valtion kielellä. Täten pääset nopeasti juttelemaan omalla äidinkielelläsi! Tämä ei kuitenkaan koske kielellisiä vähemmistöjämme (vaikkakin Suomi on maailman ainoa valtio, jossa ruotsi on virallisena kielenä!).

Moninpeli- ja luomispainotteisuudesta huolimatta Unitedissä on myös yksinpelattavaa. Pelimuotoja on neljä; Race, Platform, Stunt ja Puzzle. Ensimmäinen on perinteinen kisa, jossa kisataan valmiilla radoilla. Platform on samanlainen kuin kisa, mutta nyt ei tavoitellakaan mahdollisimman nopeata kierrosaikaa, vaan tarkoituksena on läpäistä rata mahdollisimman vähillä uusintayrityksillä. Stuntissa ajellaan radoilla tehden erinäisiä jättihyppyjä vatsanpohjaa vääntävillä kierähdystempuilla höystettynä. Puzzlessa taas on valmiiksi asetettu lähtö ja maali, sekä annettu tietty määrä palasia. Sitten vain tekemään rataa, jolla voi läpäistä kyseisen reitin minimiajassa.

Pelin ajotuntuma on melko arcademainen ja ihan syystäkin, joten ei maksa vaivaa asentaa Playseatia taikka G25-rattiohjainta.

Jos haluat kolme peliä yhden hinnalla, niin TrackMania United Forever on Sinun valintasi!

Iso A suosittelee!


http://www.trackmania.com/


PELATTAVUUS: 10/10
+ editorien helppokäyttöisyys
+ ohjaamisen arcademaisuus

JUONI: 5/10
+/– ei TrackMania mitään juonta tarvitse

GRAFIIKKA: 8/10
+ hyvä grafiikan taso…
– …ei pärjää alansa uusimmille kilpailijoille

PELIN IDEA: 10/10
+ ajopeli, jossa saa itse suunnitella ratansa…
+ …ja vielä niin sekopäiseksi kuin haluaa!

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ pelaajien luoma sisältö, pelialan uusin hitti, kasvattaa aina pelin käyttöikää
+ seitsemän erilaista teemaa
– jos ideat lakkaavat, muuttuu pelaaminen hetkessä mielikuvituksettomaksi

Ei kommentteja: