torstai 30. lokakuuta 2008

Mount&Blade



Turkkilaisen TaleWorldsin kehittelemä Mount&Blade on keskiaikaan sijoittuva yhden pelaajan roolipeli.

Pelin yksi parhaista puolista on täysin vapaa ympäristö. Aluksi muokataan pelihahmon naamavärkki mieleiseksi Sims-tyyppisellä editorilla. Alkutilanne määrittyy muutaman monivalintakysymyksen perusteella, joissa pääsee keksimään hahmolleen taustatarinaa.
Hahmon muokkauksen ja kykyjen parantelun jälkeen, alkaa seikkailu sodan runtelemassa Calradiassa, jossa viisi valtakuntaa kiistelee vallasta.

Calradia on hyvin laaja alue, joten liikkuminen tapahtuu karttamoodissa ympäristöä klikkailemalla. Siellä täällä kartalla kuljeskelee rosvojoukkoja, joista jotkut päästävät pelaajan maksusta jatkamaan matkaansa, mutta toiset vain hyökkäävät kimppuun.

Taisteleminen on melko yksinkertaista. Hyökkääminen käy vasemmasta hiiren painikkeesta, ja lyönnin tyypin voi määrätä hiirtä liikuttamalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään Wii-tyyppistä liikkeentunnistusta.

Pelaaja voi kanniskella kypärää, haarniskaa, hanskoja ja kenkiä. Näiden lisäksi mukana on myös neljä paikkaa aseille, joihin voi sijoittaa mm. miekkoja, jousia, nuolia ja kilpiä. Vielä tämänkin lisäksi hahmolla on naurettavan suuri virtuaalinen tarvikemakasiini, jossa voi kuljettaa vaikkapa pari tonnia naudanlihaa...

Taistelussa saa pitää varansa, sillä muutama kova isku voi tiputtaa pelaajan, eikä "parannusjuomia" ole. Pienellä harjoittelulla ja hyvällä panssaroinnilla voi voittaa jo pienen armeijan, mutta pelaaja voi silti joutua helposti alakynteen suuren joukon keskellä. Tämä tarkoittaakin sitä, että hevonen on elinehto.

Jokainen valtakunta hallitsee useaa linnaa, kaupunkia ja kylää, joiden omistajuus vaihtuu sodan myötä. Kaupungeissa ja muissa kohteissa vierailu, sekä taistelu tapahtuvat reaaliaikaisena kolmannen persoonan pelinä.

Pelin kuningaskunnat koostuvat kuninkaista ja pitkästä listasta lordeja ja linnanneitoja. Kaikkien hahmojen kanssa voi jutella, mutta puhuttua dialogia ei löydy. Kaikki vähänkään pidemmät repliikit (eli siis pois lukien maantierosvojen ja muiden minirepliikit ennen taistelua) ovat ainoastaan kirjoitettuja.

Tekojensa ja sanojensa kanssa saa olla tarkkana, sillä vaikka verojen kerääminen kylästä sen omistavan lordin puolesta parantaakin suhdetta lordiin, saa se talonpojat vihaiseksi. Tietysti voi myös kerätä verot, ja pitää ne itsellään! Tämä kasvattaa kukkaroa huomattavasti, mutta saa kipinät sinkoilemaan suuntaan jos toiseen...

Maineen ja kunnian toivossa päätin liittyä Vaegirien kuningaskuntaan. Matkasin siis lähimpään Vaegirien kaupunkiin, voidakseni kysyä lordilta kuninkaan sijaintia. Peli-ikkunasta löytyy valikko, josta näkee kaikkien asutuskeskusten ja hahmojen pienet tietokortit. Henkilökorttien sijainti-ilmoitukset päivittyvät kysyessäsi kyseisen henkilön olinpaikkaa, tai nähdessäsi hänet. Realismia tässä tuo se, että ikkuna ilmoittaa kuinka vanha sijaintitieto on, eikä vain tarkista, missä kohde tällä hetkellä on.

Kysyin siis kuninkaan olinpaikkaa, ja lähdin ratsastamaan. Paikan päällä menin tapaamaan kuningasta kaupungin keskellä sijaitsevaan linnoitukseen. Kuningas Yaroglek vastasi kuitenkin kieltävästi ilmoittaen, että tämä olisi mahdollista, sitten kun "olen vienyt miekkani hänen vihollistensa luo".

Toisin sanoen, oli aika ruveta sotimaan...

Usean rosvojahtipäivän jälkeen hahmoni oli kerännyt huomattavan määrän kuuluisuutta, joten menin toistamaan ehdotukseni kuninkaalle. Tällä kertaa vastaus oli myöntävä, ja sain eräänlaisena liittymislahjana Shuluksen kylän itselleni.

Tämä tarkoittaa sitä, että voin kerätä kyseisestä kylästä veroja, ja rakentaa sinne erinäisiä rakennuksia, kuten esimerkiksi myllyn tai koulun. Suhteeni Shuluksen edellisen lordin kanssa kuitenkin huononi roppakaupalla...

Liitto tämän itäisen Vaegirien valtakunnan kanssa merkitsi sotaa kolmen naapurivaltion kanssa. Tähän päivään mennessä olenkin jo vallannut kuningas Yaroglekin kanssa Pohjoisten viikinkien linnan, ja päihittänyt täysin yksin Swadian kuningaskunnan viisikymmenpäisen sotajoukon...

Mount&Blade on yksi parhaista näkemistäni keskiaikaan sijoittuvista peleistä, jonka monista ominaisuuksista en saanut mahdutettua puoliakaan tähän arvosteluun. Pelistä on saatavana ilmaisversio, jossa hahmollaan voi pelata vain rajoitetun ajan, mutta hahmonsa voi aina luoda uudestaan. Vajaalla kolmella kympillä voi ostaa Internetistä aktivointikoodin, joka muuttaa kokeiluversion täysversioksi poistamalla rajoituksen.

Mainittakoon vielä, että pelin musiikit, sekä äänimaailma ovat huippuluokkaa!

Jos haluat erittäin hyvän keskiaikaisroolipelin, ja vieläpä halvalla, niin Nousta Ratsaille&Terä on Sinun valintasi!


http://www.taleworlds.com/



PELATTAVUUS: 10/10
+ täysi valinnan vapaus
+ kontrollit helpot

JUONI: 10/10
+ täysi valinnan vapaus
+ pelille löytyy hieno taustatarina verkkosivuilta

GRAFIIKKA: 8/10
+ vallan mainiot grafiikat...
– ...eivät aivan pärjää nykykilpailijoilleen

PELIN IDEA: 8/10
– onhan näitä keskiaikaispelejä jo nähty...
+ ...muttei näin hienoina

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ laaja ympäristö
+ huikeat mahdollisuudet
+ tavaran paljous




5 kommenttia:

R kirjoitti...

On se hieno peli. Kyllä kelpaa hymyillä, kun aikoinaan osti 10 € hinnalla lisenssin, joka on nyt kolme kertaa arvokkaampi.

Iso A - Big A kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Milloinkas sen on niinkin halvalla saanut?

-Iso A

P.S. Hienot roolipelisivustot Sinulla!

Unknown kirjoitti...

minä pidän todella paljon tästä pelistä olen 34 levelinen ja olen viikinkien => (nords) kuningaskunnassa olen vallannut 4 linnaa Swadianin valtakunnasta olen sodassa khergit khenaten ja Swadianin kanssa ja vaegirs ja Rhodoks ovat hyviä ystäviä :)

Iso A - Big A kirjoitti...

Mount&Blade on kyllä kieltämättä erittäin hyvä peli, varsinkin jos ottaa huomioon kehittäjätiimin pienuuden.

Ja niiden kaikkien modien kanssa peli-ilo kestää pitkälle!

(Olen muuten itsekin vähän innostunut M&B:n modaamisesta! ;-) )

Unknown kirjoitti...


Hiya very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I am glad to seek out so many helpful info here within the submit, we need develop extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . . aol mail login