maanantai 7. heinäkuuta 2008

UEFA EURO 2008


UEFA EURO 2008 on nimensä mukaan tämänvuotisten Itävalta-Sveitsi- jalkapallon EM-kisojen virallinen peli. Tämä peli, kuten kaikki muutkin UEFA-jalkapallopelit, on EA:n tuotos. EA:n lisenssi takaa pelaajien oikeiden nimien käytön; se on harvinaista herkkua EA:n kilpailijan Konamin Pro Evolution Soccer-pelisarjassa.

Pelatessani ensimmäistä kertaa tätä peliä, hämmästyin grafiikan tasosta, ja pelaajien liikkeiden sulavuudesta. Kahden vuoden takaisten Saksan MM-kisojen lisenssipelin grafiikka oli jo hienoa, tosin HD-aikakaudella se on alkanut menettää hohtoaan. Pelaajien liikkeetkin olivat näyttäviä, mutta käännökset näyttivät kulmikkailta. Edistystä on siis tapahtunut huomattavasti.

Selostukset ovat parantuneet selvästi edellisestä osasta. EA:n huippujuontajat Clive Tyldesley ja, Andy Townsend ovat hauskoja kuunnella ja osaavat hommansa vuosien kokemuksella, mutta ovat silloin tällöin hieman myöhässä, eivätkä aina tajua pelaajan aikomuksia.

Myös huonoja puolia (huonoja, mutta melko pienimuotoisia) löytyy. Kentällä ei näy erotuomaria, eikä kentän laidoilla linjatuomareita. Ja kuten aina, yleisö näyttää lähikuvissa elehtiviltä pahvitauluilta. Hyvänä ominaisuutena, kerrankin näytetään valmentajia, esim. ohilaukauksen jälkeen, tai vaikka vaihdon yhteydessä. Se tuo oman hauskuutensa peliin, mutta valmentajia näytettäessä huomaa, että vaihtopelaajat ja muu henkilökunta puuttuvat täysin.

Perusominaisuudet ovat pysyneet samana: mahdollisuus yksittäiseen otteluun, ja koko EM-turnaukseen, sekä erinäisiä skenaarioita edeltäneistä EM-kisoista. Uutena ovat tulleet Internet-moninpeli (yksittäinen ottelu ja 16 joukkueen turnaus), ja mahdollisuus pelata yksittäinen ottelu, tai koko turnaus yksittäisenä pelaajana. Pelaaja voi valita olevansa vaikka Thierry Henry, ja pelata turnaus siten, että muut pelaajat ovat tekoälyn ohjastamia. Tämä pelimuoto on nimeltään Captain Your Country.

Online-tuen takia, kun ensimmäisen kerran käynnistää pelin, pitää valita maa, jota edustaa Battle of the Nations -tuloslistoilla. Itse valitsin tietysti Suomen, joten aina kun ansaitsen pisteitä pelissä, ne kirjautuvat myös Suomen tilille.

Internet-moninpeli toimii ihan siedettävästi, muita pelaajia löytyy helposti, mutta koska tieto ei kulje Internetissä niin nopeasti, kuin voisi toivoa, pelaajat toimivat aina hiukan myöhässä, joten puolustajien sijoittaminen on turhauttavan vaikeaa. Sen lisäksi Kaikkitietävä Käyttöliittymä vaihtaa pelaajan ohjastamaa pelaajaa turhankin vikkelästi, joka tekee puolustamisesta vielä vaikeampaa. Syötötkään eivät (lähes) koskaan mene sinne, minne ne tähtää, vaan Käyttöliittymä päättää syöttää aivan päin mäntyä. Eikä siinä vielä kaikki, aiemmin mainittu 16 joukkueen turnaus on hyvin sekava, eikä tutorialikaan selvennä asiaa tarvittavasti.

Huomaathan, että jos kirjaudut pelin sisällä PS3-tilillesi ja käytät automaattista sisäänkirjautumista, saat aina jatkossakin jokaisen ottelun jälkeen maailman muiden pelaajien "huipputulokset". Tämä on ominaisuus, joka ei oikeasti edes toimi, ja jolle haluat hetken päästä näyttää punaista korttia...

UEFA EURO 2008 on erittäin hyvä jalkapallopeli, pieniä yksityiskohtia ja Internet-monipeliä lukuun ottamatta.

Iso A suosittelee!

http://www.euro2008game.ea.com/



PELATTAVUUS: 8/10
+ kontrollit kohdallaan
+ kikkailut toimivat
– Internet-moninpeli kaipaisi viimeistelyä

JUONI: 0/10
– ei juonta…
+ …mutta tämähän on jalkapalloa

GRAFIIKKA: 10/10
+ upeat HD-grafiikat
+ pelaajat ja valmentajat tunnistaa helposti

PELIN IDEA: 5/10
+ Captain Your Country -pelimuoto
– sarjassaan ties kuinka mones

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ erilaisia vaihtoehtoja monta
+ moninpeli

Ei kommentteja: