tiistai 1. huhtikuuta 2008

Ratchet & Clank Tools of Destruction


Ratchet & Clank Tools of Destruction on Insomniac-pelitalon kehittämän Ratchet-sarjan ensimmäinen PS3:lle julkaistu osa. Peli sisältää huikean määrän mielikuvituksellisia aseita, vempaimia ja jos jonkinmoisia vekottimia, ja esimerkkeinä voi mainita Groovitron-diskopalloaseen, jolla saa kaikki pelin hahmot tanssimaan, aina parikymmenmetristä loppupahista myöten… Pelin juoni keskittyy selvittämään miksi Ratchet on lajinsa viimeinen jäsen, ja mitä muille Lombax-rodun edustajille on tapahtunut.

Pelin grafiikka on todella mahtavaa, ja kun peliä pelaa ensimmäistä kertaa, ei voi muuta kuin hämmästyä. Galaktisten metropolien tuhannet kulkuneuvot ja pilvenpiirtäjät… Avaruuspiraattien tukikohdan synkeät tornit ja avaruuden asteroidivyöt, sekä kirkkaana hehkuvat tähdet… Kaikki on viimeisen päälle tyyliteltyä ja yksityiskohtaista! Lyhyesti sanottuna peli on graafinen riemuvoitto.

Tuhon Työkalut on kaikin puolin mahtava. Verrataanpa sitä sarjan edellisiin osiin; Ensimmäinen ja toinen osa olivat melko haastavia, toinen osa joskus jopa liiankin. Kolmas ja neljäs osa olivat taas liian helppoja, ja ne pystyi pelaamaan päivässä läpi. Tools of Destruction, sarjan kuudes osa on vaikeustasoltaan juuri sopiva. Grafiikan tasoja ei voi edes verrata… Sitten minulle tärkein osio, taistelun ja seikkailun tasapaino. Ensimmäinen osa tarjosi paljon seikkailua, toinen osa lisäsi taistelua, mutta ei liiaksi. Kolmas osa alkoi olla jo liian taistelupainotteinen, ja neljäs osa oli jo pelkkää taistelua. Mutta Tools of Destruction onnistui palauttamaan tasapainon. Ratchet-sarja on tunnettu myös huumoristaan, jota ykkös- ja kakkososissa riitti, mutta jotka puuttuivat kolmos- ja nelososista. Kuudes osa on onnistunut elvyttämään tämän humoristisuuden, ja peli suorastaan pursuu huumoria.

Peli hyödyntää Sixaxiksen liikkeentunnistusominaisuuksia kekseliäästi. Liikkeentunnistuksella esimerkiksi ohjataan Ratchetiä laskuvarjottomassa laskuvarjohypyssä, Tornadonheittimen tornadoa ja kootaan virtapiirejä minipeleissä. Oma suosikkini on mahdollisuus liitää Robosiivillä eräissä pelin kentistä (se on kätevä tapa ihailla maisemia, ja päästä kentän toisesta päästä toiseen nopeasti).

Mutta huonojakin puolia löytyy. Dubbaus. Se on hieno asia varsinkin nuoremmille pelaajille, ja myös varttuneemmille, mutta alkuperäinen ääninäyttely tuppaa aina olemaan parempi, ja se kävisi, jos sen voisi laittaa pois päältä, mutta valitettavasti tätä vaihtoehtoa peli ei sisällä. Yhtenä esimerkkinä siitä, että osa huumorista putoaa pois dubbauksen yhteydessä, on pelin ensimmäisessä kentässä kuuluva dialogi; Kaupungin räjähdellessä ympärillä ja vihollisten kerääntyessä kaksikon ympärille, Clank sanoo: ”Sinä taidat olla heidän kohteenaan.” ja Ratchet vastaa hätääntyneeseen sävyyn: ”Ei kai?!”. Alkuperäisessä versiossa Ratchet taas sanoo sarkastiseen sävyyn: ”You Think?”

Tähänkään mennessä en ole onnistunut kertomaan kaikkea olennaista, tuskin edes puoliakaan, mutta Ratchet & Clank Tools of Destruction on suorastaan überkokemus, ja kannattava ostos kaikille.

Iso A suosittelee!

http://www.ratchetandclank.com/

www.eu.playstation.com/ps3


PELATTAVUUS: 10/10
+ kontrollit toimivat mainiosti

JUONI: 10/10
+ yksinkertaisesti mahtava juoni
+ paljon mainioita juonenkäänteitä

GRAFIIKKA: 10/10
+ todella mahtava grafiikka, vaikkakin ”vain” 720p HD-tasoa

PELIN IDEA: 4/10
– ei se ihan ensimmäinen Ratchet & Clank -peli

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ kentissä todella paljon tutkittavaa
+ pelin läpäisyn jälkeen avautuu haastavampi pelimuoto

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Thänx noista IL2 jutskista.

Meitsistäkin Ratchet rulettaa.

Iso A - Big A kirjoitti...

Eipä kestä! Ja jos tulee muita pelejä mieleen, joista haluaisit arvostelun, niin pistä kommenttia tulemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Alkuperäisellä kielellä pelaaminen onnistuu, kun vaihtaa koko ps3:n järjestelmäkieleksi englannin. Pelielämys on todella vieläkin vaikuttavampi ilman suomenkielistä dubbausta.

Iso A - Big A kirjoitti...

Kiitos vinkistä!

Pitääpäs koittaa, pelikokemus varmasti todellakin parantuu!