lauantai 12. huhtikuuta 2008

Medieval II: Total War & Medieval II: Total War Kingdoms


Medieval II: Total War on Creative Assemblyn tekemä ja Segan julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Medieval II: Total War Kingdoms, taas on Medieval II:n lisäosa, jonka voi nykyään ostaa kätevästi alkuperäispelin kanssa Medieval II: Total War Gold Edition –pakkauksessa. Kuten pelin nimestä voi päätellä, peli sijoittuu keskiaikaan. Tapahtumat osuvat pääosin Eurooppaan, mutta kampanjamoodin kartta ylettyy myös Lähi-itään (ristiretket mahdollistuvat) ja Venäjän keskiosiin.

Pelissä on kaksi päätasoa; ensimmäinen on Risk- ja Civilization- tyylinen vuoropohjainen makrotaso, jossa rakennetaan kaupunkeja, ja komennetaan armeijoita. Toinen taso on reaaliaikainen mikrotaso, jossa itse taistelut käydään 3D-animaationa, kuten Lord of the Rings Battle for Middle-Earthissa.

Taistelujen komentaminen on tehty helpoksi, ja kontrollit ovat selkeät. Kameratoiminnot ovat välillä vähän liiankin herkät. Toisin kuin useimmissa strategiapeleissä Total Warissa sotilaat eivät taistele päättömästi komennon mukaan kuolemaansa saakka, vaan niille on ohjelmoitu hieno moraalijärjestelmä: jos sotilaat tajuavat joutuneensa alakynteen, tai joutuvat tykkituleen, he todennäköisesti pakenevat bittihenkiensä edestä pois taistelukentältä…

Pelissä pääset taistelemaan myös seitsemässä legendaarisessa historiallisessa taistelussa: Agincourtissa 1415, Arsufissa 1191, Hastingsissa 1066, Otumbassa 1520, Paviassa 1525, Tannenbergissä 1410 sekä Setenilin piirityksessä 1484.

Myös Internet-moninpelin mahdollisuus löytyy, tosin sitä varten täytyy rekisteröityä GameSpy:n palvelimeen, tai pelata paikallisverkossa (LAN). Moninpelinä voit luoda omia taisteluja tai taistella yhtä pelin historiallisista taisteluista. Pelin mukana tulee yli 100-sivuinen englanninkielinen ohjekirja, jossa on myös pikaopas suomeksi ja ruotsiksi.

Guinness World Records Gamer’s Edition sisältää paljon tietoa Total War- pelisarjasta: Medieval II:n kartat kattavat koko Euroopan alueen. Ne on luotu oikean maaston pohjalta, joten koko pelialue kattaa n. 10.000.000 km². Total Waria on käytetty ensimmäisenä myös historiallisten taisteluiden TV-toteutuksessa, BBC 2:lla esitetyssä sarjassa Time Commanders (2002–2005). Peli sisältää myös eniten yksiköitä: yli 10.000 yksittäin animoitua hahmoa.

Lisäosassa Kingdomsissa on neljä kampanjaa: Amerikan kampanja, Ristiretkikampanja, Britannian kampanja ja Teutonikampanja. Teutonikampanjassa voi muodostaa mm. Pohjoismaiden liiton, Kalmarin Unionin, johon myös Suomi kuului (tosin osana Ruotsia). Amerikan kampanjassa päästään taisteluihin, joissa espanjalaiset sotivat atsteekkeja ja mayoja vastaan.

Vaikka joulumyyntiin on tulossa uusi versio Total Warista (Empire: Total War), niin kannattaa edullinen Gold Edition joka tapauksessa hankkia.

Iso A suosittelee!

http://www.totalwar.com/

PELATTAVUUS: 9/10
+ kontrollit toimivat mainiosti
– tarvitsee paljon tehoja, joten normaalikoneilla peli hidastelee

JUONI: 0/10
– juoni tulee suoraan historiankirjoista

GRAFIIKKA: 7/10
+ upea grafiikka…
– …mutta normaalikoneen saavuttamattomissa

PELIN IDEA: 2/10
– ei se ihan ensimmäinen strategiapeli
– jo neljäs Total War- sarjassa

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 10/10
+ taisteluita lähes rajattomasti
+ voit luoda niitä jopa itse

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen peli, tosin Age of empiren ja Civilization 4:n saa molemmat yhteensä tän pelin hinnalla. Mitä mieltä olet, kannattaako ostaa tämä vai noi kaksi.

Luulisi ainakin pelattaavaa olevan noissa kahdessa enemmän? Ehtisitkö jossakin välissä muutenkin vertaileen näitä?

Kiitos jo etukäteen!

Rike :)

Iso A - Big A kirjoitti...

Hei!

Omasta mielestäni Age of Empiresissa on se ongelma, että siinä ei ole kyse strategiataidoista, vaan tarpeeksi suuren armeijan kasaamisesta.

Civilization 4 taas on kaikin puolin mainio peli (jos omistaa tarpeeksi tehokkaan koneen). Jos vertaa Civilization 4:ää ja M2TW:n kampanjamoodia, niin siinä tapauksessa Civilization voittaa reilusti.

On vaikea verrata Civilization 4:ää ja M2TW:tä, sillä ne ovat melko erilaiset pelit; Civilizationista puuttuu reaaliaikastrategia, mutta M2TW taas pitkälti perustuu siihen.

Joten itse en suosittele Age of Empiresia, mutta Civilizationin ja M2TW:n välillä on kysymys siitä haluaako vuoropohjaisen hallitsijasimulaattorin, vai reaaliaikaisen strategiapelin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos asiallisesta arviosta. Taidan hankkia M2TW:n.